Yorkshire pudding



Blev så sugen på att prova dessa små godingar, Skall serveras till en stek och doppas i stekskyn. Men jag åt dem med grädde och lingonsylt. Jättegott!

3,75 dl mjölk
3 äggulor + 1 extra vita
dutt salt.
Vispa med elvisp kraftigt.
tillsätt 2,7 dl mjöl
vispa ännu mer. Låt sen stå en stund i kylen.
Häll olja, eller smör i muffins formen. 1 msk /st. (jag provade avokado olja, raps olja och smör olja, märkte dock ingen större skillnad). In med formen i ugnen så oljan blir mycket varm. Ut med formen och fyll upp till kanten med smet.
20 minuter i varmluft 220 grader. OBS! öppna inte ugnsdörren förrän allt är färdigt.


Matbröd


Du kan vara hur bra som helst på att laga mat men matbröd är inte lika enkelt. Nu fick jag en riktig lektion i att baka matbröd av min Annika. Blev ett bra gäng brökakor och väldigt goda också. mmmmmm.

pocherade ägg.... Experiment


Önskar att kunna göra ett perfekt pocherat ägg. Detta var en metod som jag testade med de blev ändå inte perfekta. Nu har jag dock hittat det ferfekta sättet. Vatten som nästan kokar. Kläck ägget i ett dl mått. Några droppar vinäger i vattnet. Vispa runt i vattnet så det roterar. Släpp sen försiktigt i ägget. 3-3,5 minuter så blir ägget perfekt med rinning gula. Strålande tillbehör till ex. en soppa.

Kalkon med tryffel och örtsmör.


Nu kommer grejer. En absolut favorit. Kalkon! Här är den lilla rackarn innan den kom in i ugnen.
Gjorde en ordentlig laddning av kryddsmör bestående av: Smör, tryffelolja, div färska örter av citronkaraktär. Separerade skinnet på kalkonen från köttet och sprutade in kryddsmöret runt hela kalkonen innanför skinnet. Stoppade in några citronskivor i kalkonen. Smorde in skinnet med olivolja, sen in i ugnen. När perfekt temperatur erhållits så använde jag spadet till såsen tillsammans med svartvinbärsgele. Till detta serverades färsk potatis. Väldigt gott att få örtsmaken från kalkonen ner i såsen. Jätte gott!

Färska jordgubbar, kulfi, vispad grädde och chokladsås


Hade svärmor över på besök.... Tre rätters middag med denna efterrätt. Kulfi (indisk glass) färska jordgubbar, vispad grädde och en chokladsås elva. Slurp!

Färsk pasta, citronsås, scallops, tigerräkor och smarrig sparris


Hade lite citronsås över från igår. Svängde ihop lite färsk pasta. Stekte scallops & tigerräkor och kokade sparrisen i honung och citron. Blev riktigt gott & snabbt gick det!

Perfekt fläskfile, klyftpotatis och bearnaiseskum


Hade nästan glömt av denna lilla måltid. Perfekt fläskfile, klyftpotatis och bearnaiseskum med färsk dragon. Mumma!

RSS 2.0